Bioplastiki z odpadów spożywczych
8 lipca 2019, 11:09Dr Alex Yip z nowozelandzkiego Uniwersytetu Canterbury pracuje nad przekształcaniem odpadów spożywczych w cenne składniki, które będzie można wykorzystać do produkcji bioplastiku. Naukowcy z Politechniki Hongkońskiej mają pomóc w zaprojektowaniu i uzyskaniu odpowiedniego katalizatora.
Struś leniuch
25 stycznia 2010, 10:58Australijczycy odkryli, że obfitość pożywienia i brak drapieżników po wyginięciu dinozaurów doprowadziły do tego, że latające uprzednio ptaki utyły i straciły zdolność lotu (Systematic Biology).
Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów
14 lipca 2014, 10:07Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.
Badania struktur geologicznych za pomocą air guna niszczą narządy równowagi langust
29 lipca 2019, 10:50Badając wpływ sejsmiki refleksyjnej na życie morskie, australijscy naukowcy odkryli, że air gun, źródło sejsmiczne wykorzystywane do obrazowania struktur geologicznych, uszkadza narządy zmysłowe i odruch postawy langust Jasus edwardsii.
Obwód elektryczny, który sam się zasila
8 lutego 2010, 11:49Naukowcy z University of Pennsylvania stworzyli pierwszy obwód elektryczny, który sam się zasila tak długo, jak długo jest wystawiony na działanie światła słonecznego. Tego typu obwody mogą zostać wykorzystane do zasilania urządzeń przenośnych czy też posłużą, w dalekiej przyszłości, do stworzenia modelu ludzkiego mózgu.
Owady żywiące się krwią występowały wcześniej niż sądzono
29 lipca 2014, 06:26Żywiące się krwią owady żyły na Ziemi o wiele wcześniej niż dotąd sądzono, bo ok. 130 mln lat temu we wczesnej kredzie.
Ustalono, w jaki sposób UV wpływa na mechaniczną integralność warstwy rogowej naskórka
23 sierpnia 2019, 13:05Ustalono, w jaki dokładnie sposób promieniowanie ultrafioletowe wpływa na mechaniczną integralność warstwy rogowej naskórka.
Grizzly mogą zagrozić niedźwiedziom polarnym
24 lutego 2010, 11:36Biolodzy pracujący dla American Museum of Natural History i City University of New York informują o niedźwiedziach grizzly wchodzących na terytoria niedźwiedzia polarnego. Naukowcy widzieli je na terenie Wapusk National Park.
Zabójczy sód
18 sierpnia 2014, 14:38Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.
Likopen lepiej spożywać bez żelaza
17 września 2019, 10:56Jedzenie sosu pomidorowego z mięsem, może nie być dobrym pomysłem. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio stwierdzili bowiem, że żelazo może znacząco zmniejszyć wychwyt likopenu - barwnika pomidorów, któremu przypisuje się m.in. przeciwnowotworowe właściwości.